Belépés

RegisztrálásBabaváró kölcsön

Az állam által kedvezményekkel támogatott hitel a babaváró kölcsön, melyet az arra jogosult fital házaspárok igényelhetnek a vállalt, tervezett gyermekek után. A hitel legfeljebb 10 millió forint lehet, ami szabadon felhasználható és kamantmentesen törleszthető. A futamideje maximum 20 év lehet és a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. A második gyermek születésekor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes összeget.

Az igénylés feltételei:

A Magyar Közlönyben megjelent (pdf) kormányrendelet és a vonatkozó kiegészítések alapján a babaváró támogatás részletei:

A babaváró hitelt 2023-ban is igénybe lehet venni.
Kizárólag házaspárok igényelhetik.
A házaspároknak együttes igénylőként kell benyújtaniuk a kérelmet.
A feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét.
Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik.
Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van. Részletek itt.
Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem.
Nincs a NAV felé 5000 forintnál nagyobb összegű köztartozása egyik igénylőnek sem. Ezt igazolni mindössze néhány kattintás, a KOMA-val pedig még egyszerűbb.
Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem. A passzív tartozás a rendelet szerint nem kizáró ok, de a bankok ennél lehetnek szigorúbbak.
Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).
Nem áll fent olyan "nyilvánvaló körülmény" az igénylés pillanatában, amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.
Meg kell felelni a bank saját hitelbírálatának.
Új lakáshitelnél a babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerő fedezésére használni.

Kamatmentes kölcsön és támogatás fiatal házasoknak

A babaváró támogatás több részből tevődik össze, ezeknek az elérhetősége a gyermekek számától függ.

Babaváró hitel: az állami kamattámogatásnak köszönhetően kamatmentes kölcsön, a hitelösszeg legfeljebb 10 millió forint.
Hiteltörlesztés szüneteltetése, az alábbiak szerint:
Az igényléstől számított első, legalább 12 hetes várandósságnál, az első gyermek megszületésével vagy örökbefogadásával három évre szünetel a törlesztési kötelezettség - ennek megfelelően a futamidő is hosszabb lesz.
A második gyermek esetén szintén felfüggeszthető három évre a törlesztés.
Ha ikrek születnek, 3+2 évre is kérhető a törlesztés szüneteltetése.

A törlesztés felfüggesztését legkésőbb a gyermek születésétől vagy örökbefogadásától számított 60 napon belül kell kérvényezni. A határidő lejárta után nem lehet kérni a szüneteltetést.

Gyermekvállalási támogatás, mellyel csökkenthető a fennálló tartozás:
az igényléstől számítva a második gyermek után az állam elengedi a fennálló tartozás 30 százalékát,
a harmadik gyermek után a teljes fennálló tartozást átvállalja az állam, vagyis nem kell tovább törleszteni.

A rendelet értelmében gyermeknek számít:

"az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti és velük közös háztartásban - a várandósság 12. hete utáni időszakban elhalt magzat, valamint a halva született és az elhunyt gyermek kivételével - élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek".

A babaváró hitel igénylés menete
A babaváró hitelt a bankoknál lehet igényelni, ők a belső szabályzatuk alapján fogják eldönteni, hogy az igénylő hitelképes-e vagy sem.A babaváró hitel elbírálásával kapcsolatban érdemes tudni, hogy:


a hitelintézetek 10 munkanapon belül kötelesek elbírálni a hitelkérelmet,
a támogatás ügyében a területileg illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalok, illetve a Főváros Kormányhivatala az illetékesek, itt lehet fellebbezni is. Ha az igénylők lakóhelye eltérő kormányhivatalokhoz tartozik, akkor a feleség lakóhelye a mérvadó.


A kamattámogatás érvényesítéséhez a gyereknek a hitel igénylése után kell születnie, vagyis nem kell megvárni a hitelfolyósítást (természetesen csak ha pozitív hitelbírálatot kapunk).A hiteligénylőre annak a banknak a vizsgálata vonatkozik, ahol a hitelt fel szeretné venni.Meg kell felelni a hitelintézet által megszabott minimum jövedelmi feltételeknek.
Figyelembe kell venni a JTM szabályozást
Bankonként eltérhet, hogy pontosan hány százalékig terhelhető a havi nettó jövedelem.
Eltérő lehet a minimális futamidő.
Eltérő lehet a minimális hitelösszeg.
Túl fiatal vagy túl idős igénylőnek nem ad hitelt a bank.


Kezességvállalási díjA futamidő alatt az adósnak a tőke mellett fizetni kell a kezességvállalási díjat is, melynek összege minden évben az aktuális tőketartozás 0,5 százaléka. Havonta kell fizetni a hitelintézeteken keresztül a kincstár részére, a havi díj az éves összeg egytizenkettede.10 millió forintos hitelösszegnél az első évben a kezességvállalás díja 4167 forint havonta. A kezességvállalási díj a tőketartozás csökkenésével arányosan csökken. A kamattámogatás időszakában a havonta fizetendő törlesztőrészlet és a kezességvállalási díj összesen nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.Maximum 10 millió forint, ami a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében szabadon felhasználható


A 10 millió forintos babaváró hitelt olyan házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét. További fontos feltétel a legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony legalább az egyik házastárs esetében.A babaváró program keretében felvett hitel szabad felhasználású, a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében bármire elkölthető (akár hitelkiváltásra is). A felhasználást nem kell igazolni sem a Magyar Államkincstár, sem a hitelező bank felé. Ha a babaváró hitel megkötését követő 90 napon belül lakáshitel felvételre is sor kerül, akkor a már felvett babaváró kölcsön 75%-a számítható be önerőnek.A kamatmentesség feltétele


A babaváró hitel kamatmentességének feltétele legalább egy gyermek vállalása. Három gyermek születése esetén a gyermekvállalási támogatás hitelbe történő beforgatása eredményeképpen megszűnhet a fennálló tartozás.Ha nem születik öt éven belül gyermek, vagy nem tudják igazolni az igénylők a legalább 12 hetes várandósságot, az 5 évre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben.
A fennmaradó tartozást büntetőkamattal terhelve kell tovább törleszteni úgy, hogy az 50 ezer forintos törlesztőrészlet határ már nem lesz érvényes.


A Babaváró hitel kondíciói:
a hitelt forintban folyósítják, egy összegben,

a maximális igényelhető babaváró hitel 10 millió forint,

havonta kell forintban törleszteni,

a futamidő legfeljebb 20 év (a szüneteltetések nélkül),

a kamattámogatás időszakában a havi törlesztőrészlet összege maximum 50 000 forint, a kezességvállalási díjjal együtt,

nincs hitelbírálati díj,

nincs hitelfolyósítási díj,

nincs előtörlesztési díj, viszont az előtörlesztésre vonatkozik egy külön szabály:

ha nem teljesül a gyermekvállalás, és a pár az első öt évben a hitel több mint 50 százalékát előtörleszti, akkor a visszafizetett összegre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetniük, egy összegben.


A törlesztés menete
Ha teljesül a gyerekvállalás

Ebben az esetben a bank felé csak a tőketartozást kell visszafizetni, a babaváró program kamatait az állam fizeti. Ezenkívül kezességvállalási díjat kell fizetni, ami a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka évente. Ez 10 millió forintos hitel esetén az első évben 50 000 forint osztva 12-vel, vagyis havonta 4167 forint.

Ha nem teljesül a gyerekvállalás

Vissza kell fizetni egy összegben az addig igénybe vett kamattámogatást. Ennek az összege attól függ, hogy milyen ügyleti kamattal vették fel a kölcsönt. A fennmaradó tőketartozást ezután büntetőkamattal terhelve kell tovább törleszteni.

A visszafizetésről további információkat itt találsz.A babaváró hitel előtörlesztése és végtörlesztése


Már egy gyerek születése esetén is díjmentes a babaváró hitel előtörlesztése illetve a végtörlesztése.
Egy összegben vissza kell fizetni az előtörlesztett összegre eső kamattámogatást, ha 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás és az előtörlesztés aránya eléri a tartozás 50%-át. Viszont ha a hitel felvételétől számított 5 éven belül mégis teljesül a gyermekvállalás, a kamattámogatás visszajár.


Szüneteltetés


A rendelet szerint a kölcsön teljes futamideje nem haladhatja meg a 20 évet. Ebbe nem számít bele az első gyermek születését követő szüneteltetés, ami 3 év lehet maximum (ikerszületés esetén 3+2 év). A törlesztés szüneteltetésére a hiteligényléstől számított első 5 éven túl született gyerekeknél is van lehetőség.A babaváró hitel buktatói


Mint minden hitelnek, a babaváró hitelnek is lehetnek buktatói. Bizonyos esetekben akár az egész felvett kamattámogatást vissza kell fizetni. Más esetekben "csak" megszűnik a kamattámogatás és piaci kölcsön lesz a maradék tartozásból. Lássuk a feltételeket!Kamattámogatás visszafizetési feltételek
Ha az alábbi feltételek közül legalább egy teljesül:

az igénylés után 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás,
egyik igénylő sem neveli a saját háztartásában a támogatott kiskorú gyereket,
egyik igénylő sem rendelkezik Magyarországon állandó lakcímmel.


akkor:

A teljes kamattámogatási összeget vissza kell fizetni,

egy összegben,

a feltétel meghiúsulásától számított 120 napon belül.2020. június 13. után a futamidő alatt megözvegyült igénylők nem vesztik el a kamattámogatást, akkor sem, ha nem házasodnak újra.A visszafizetendő összeg mértéke


A visszafizetendő összeg kiszámításakor a hitelező bank a hitelösszegre ügyleti kamatot számít fel. Ezt mindig az aktuális, átlagolt állampapír hozamok alapján számítják ki. Pontosan: "a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, mint a közzétételt megelőző 3 hónapban tartott 5 éves államkötvény-aukciókon kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 1 százalékponttal növelt értéke." A mostani állapot szerint ez a kamat 10 százalék felett van, így az első 5 év után kb. 6,5 millió forintot kellene visszafizetni egy összegben, a későbbiekben pedig a kamattal terhelt törlesztőrészletet kell fizetni.Minden esetben megszűnik a kamattámogatás


A kamattámogatás visszafizetésével a fennmaradó tőketartozásból így 5 éves kamatperiódusú kölcsön lesz. A új kamat mértékét szintén az állampapírok átlaghozama határozza meg. Ez a mostani kamatkörnyezetben kb. 8 százalék. Természetesen nem lehet tudni, mennyi lesz 5 év múlva, hiszen nem tudjuk, milyen hozamot kínálnak 2025-ben az állampapírok.Felmentés és méltányosság


A kamattámogatás visszafizetése alól felmentés kérhető, ha:

az egyik igénylő fél elhalálozik,
ha az egyik hitelfelevőnek megváltozik a munkaképessége,
a házaspár egészségügyi okokból nem tudta teljesíteni a gyermekvállalást.


Fontos tudni, hogy a visszafizetési felmentés csak a kamattámogatásra vonatkozik, a fennmaradó tartozást is kamattal terhelve kell tovább törleszteni.A kamattámogatás visszafizetésére méltányosságból 24 havi részletfizetés kérhető, ha "kamattámogatás egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene". Tehát vissza kell fizetni a teljes kamattámogatást 24 részletben, és hitel maradékát piaci kamatokkal kell visszafizetni.Milyen egészségügyi okokból adható felmentés?
Ha a házastársak részt vettek a megfelelő számú reprodukciós eljárásban, vagy
a nő vagy férj igazoltan nem alkalmas reprodukciós eljárásra, vagy
a támogatott személyek számára a gyerekvállalás igazoltan ellenjavallt.


Mi történik, ha elválunk a babaváró hitel felvétele után?
A válás jogerőre emelkedése után megszűnik a kamattámogatás és a fennmaradó tartozást kamattal terhelve kell tovább törleszteni.

Ha nem teljesült a gyermekvállalás, a kamattámogatást vissza kell fizetni.

Ha 5 éven belül a házastárs egy új házasságot köt más személlyel), valamint a feleség 41 év alatti, rendelkezik magyarországi lakcímmel, nem büntetett előéletű és nincs köztartozása:
A újabb gyerek vállalására számított 5 év újra kezdődik.
Érvényesíthető a kamattámogatás és a törlesztés szüneteltetése.
Érvényesíthető a gyermekvállalási támogatás.

Újabb hitelt egyik fél sem vehet fel (nem lehet mással megint igényelni a 10 milliót)


Ha az új házaspár mindkét tagjának volt már korábbról babaváró hitel szerződése amelyet továbbvitt, el kell dönteniük, hogy melyik szerződést viszik tovább.Mi történik, ha 5 év után születik a gyermek?
Ha a hiteligénylést követő 5 évben nem teljesülnek a gyermekvállalásra vonatkozó feltételek, akkor a kamatmentesség megszűnik, de a később születő gyermekekre továbbra is igénybe vehető gyermekvállalási támogatás. Ez azt jelenti, hogy ha 5 év után születik két gyermeke a párnak, akkor a gyermekvállalási támogatást ugyanúgy beforgatják a hitelbe, és ennek eredményeként fog csökkenni 30 százalékkal a fennálló tartozás. A harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes fennálló tartozás kiegyenlíthető a gyermekvállalási támogatásnak köszönhetően.Ebben az esetben a gyermekvállalási támogatást a fennálló tőketartozás és a kamatok csökkentésére kell felhasználni. Fontos, hogyha a párnak hátraléka is van, akkor a hátralék nélküli tartozás fog csökkenni, a hátralék ettől függetlenül megmaradhat.


Babaváró hitelt kínáló bankok


A babaváró hitel szinte az összes hazai nagybanknál igényelhető, az alábbi feltételekkel.

Erste Bank
Feltételek:
​​​​​​minimum 18 éves életkor mindkét igénylőnél,
minimum havi nettó 180 ezer forintos összjövedelem,
minimum 2,5 millió forintos hitelösszeg,
minimum 60 hónapos futamidő.

OTP Bank
Feltételek:
​​​​​​minimum 21 éves életkor mindkét igénylőnél,
legalább 133 ezer forintot elérő összegű munkabérből vagy vállalkozásból származó jövedelem, vagy legalább havi 100 000 forint nyugdíj igazolása szükséges,
az igényelhető hitelösszeg minimum 1 millió, maximum 10 millió forint,
a futamidő 64-240 hónap között lehet.

K&H Bank
Feltételek:
​​​​​​a feleségnek az igényléskor 18 és 41 év közöttinek kell lennie,
a kölcsön futamideje 60-240 hónap között lehet, a szüneteltetés nélkül,
a futamidő 5 millió forintos hitelösszeg alatt 60-120 hónap között lehet,
az igényelhető hitelösszeg minimum 2 millió forint, maximum 10 millió forint,
az igazolt nettó jövedelemnek egy jövedelmi forrásból el kell érnie a 150 ezer forintot.

Raiffeisen Bank
Feltételek:
​​​​​​a házaspár mindkét tagjának legalább 23 évesnek kell lennie,
a legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint,
a kölcsön futamideje 72-240 hónap között lehet (plusz a szüneteltetés),
együttesen minimum havi (három hónap átlagát tekintve) 180 ezer forintos jövedelmet kell igazolni, emellett elvárás, hogy az egyik szereplőnek havi nettó jövedelme minimum 133 ezer forint legyen.

MKB Bank
Feltételek:
​​​​​​a legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a legnagyobb 10 millió forint,
az alsó korhatár 21 év a jövedelmet igazoló fél esetében (a másik félnek legalább 18 évesnek kell lennie),
a futamidő minimum 72 hónap, maximum 240 hónap (ebbe nem számít bele a törlesztés szüneteltetése).


UniCredit Bank
Feltételek:
A legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint.
A futamidő 72-240 hónap között választható.
Az igényléshez mindkét félnek be kell töltenie a 18. életévét.

Takarékbank
Feltételek:
​​a Takarékbank nem húzott meg felső korhatárt, az alsó korhatár 18 év, ahogy a rendeletben is szerepel,
a feleségre vonatkozó korhatár 18-41 év.

Gránit Bank
Feltételek:
​​​​​​a legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a legnagyobb 10 millió forint,
a házaspár jövedelmét együtt vizsgálják majd, és annak elegendőnek kell lenni a törlesztésre,
a Gránit Banknál az alsó korhatár 23 év.

CIB Bank
Feltételek:
​​​​​​a legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a legnagyobb 10 millió forint,
a futamidő 62-240 hónap között lehet,
hitelkiváltásra is használható a babaváró hitel,
a CIB Banknál a házaspár mindkét tagjának legalább 20 évesnek kell lennie,
ha a főadós és az adóstárs is igazol jövedelmet, akkor mindkét félnek legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő jövedelemmel kell rendelkeznie,
ha csak a főadós igazol jövedelmet, akkor legalább nettó 150 000 forintos jövedelemre van szükség.

MagNet Bank
Feltételek:
az igényelhető hitelösszeg 1-10 millió forint között van,
a futamidő 60-240 hónap lehet,
a feleség legalább 21 éves, de még nem múlt el 41.


Az egyes bankoknál a megadott speciális feltételek változhatnak, a kölcsönigénylés előtt ezért érdemes erről tájékozódni.Babaváró hitel kedvezmények, akciók a bankoknál


A bankok zöme a babaváró hitel igényléséhez kedvezményeket is kínál.Az Erste Banknál a 2022. április 19. után beadott igénylések és sikeres hitelbírálat esetén 120 ezer forintos jóváírást ad a bank.A K&H Banknál 120 000 forint kerül jóváírásra a hitel törlesztőszámláján, amennyiben az igénylést 2022. május 13-tól fogadta be a bank, és hiánytalan kérelem alapján megtörténik a hitel folyósítása. Az akció további feltétele, hogy a K&H babaváró hitel összege elérje a 10 millió forintot. A jóváírásra a hitel folyósításának naptári negyedévét követő hónapban kerül sor.A Raiffeisen Banknál 120 000 forint jóváírást kapnak feltétel nélkül a sikerrel igénylők a babaváró hitel folyósítása után. Ha új ügyfélként a házaspár mindkét tagja lakossági forint bankszámlát is nyit, hűségidővel, további 60 000 forintot kapnak, vagyis összesen 180 000 forint jóváírásra tehetnek szert az igénylés során. Ha csak a pár egyik tagja nyit számlát, akkor 150 ezer forint a jóváírás összege. A bankszámlanyitáshoz kapcsolódó 30 000 forintot legkésőbb 2023. március 31-ig írja jóvá a bank.A kedvezmény a 2023. január 1. és 2023. február 28. között igényelt és 2023. április 30-ig kiállított hitelígérvény alapján folyósított babaváró hitelekre vonatkozik.Az MKB Bank 2023. január 1-jétől visszavonásig, de legkésőbb 2023. június 30. napjáig hiánytalanul befogadott kölcsönkérelem alapján, legalább 9 millió forint vagy ezt meghaladó folyósított hitelösszeg esetén 130 ezer forint egyösszegű kedvezményt ad, melyet a hitel folyósítását követő hónap végéig, az ügyfél bankunknál vezetett, a hitel folyósítására/ törlesztésére megjelölt lakossági forint fizetési számlájára fog utalni. Az akció kezdő időpontjában nem lehet az MKB Banknál már folyamatban lévő babaváró hiteligénylés.Az UniCredit Banknál új ügyfelek számára a 2023. január 1-31. között befogadott babaváró kölcsön kérelmek esetén, a folyósítást követően 150 ezer forint ajándékot folyósít a bank.A Takarékbank akciója az MKB Bankhoz hasonlóan 2023. január 1. napjától visszavonásig, de legkésőbb 2023. június 30. napjáig hiánytalanul befogadott kölcsönkérelmekre vonatkozik, emellett itt is legalább 9 millió forint vagy ezt meghaladó folyósított hitelösszeg szükséges. A jóváírás összege ebben az esetben is 130 ezer forint, melyet a hitel folyósítását követő hónap végéig folyósítanak.A Gránit Bank 2023. január 1-31. közötti időszakban befogadott babaváró kölcsönigénylések esetén egy alkalommal 180 ezer forintot ír jóvá az ügyfél kölcsönszerződésében szereplő folyószámláján a babaváró kölcsön folyósítását követő hónap végéig. Feltétel emellett, hogy a kölcsön folyósításának 2023. február 28-ig meg kell történnie.A CIB Banknál 50 ezer forintos energiahatékonysági bónuszt kaphatnak azok az igénylők, akik a babaváró hitel igénylést adnak be 2023. január 1. – 2023. március 31. között, a folyósítás 2023. május 31-ig megtörténik, illetve a kölcsön igénylésekor nyilatkoznak arról, hogy annak összegét energiahatékonysági felújításra, energiahatékonysági korszerűsítésre vagy energiahatékonyságot növelő eszközre költik. Feltétel továbbá, hogy a CIB-nél vezessen az igénylő bankszámlát.Referencia THM példa


A referencia THM feltüntetésére a hitelintézeteket a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény kötelezi - ezért olvashatsz a bankok weboldalán a termékek alatt néhány bekezdést, ahol példaszámításokkal mutatják meg a kölcsön legfontosabb paramétereit. A következő adatokat kötelezően fel kell tüntetniük:hitelösszeg,
futamidő
hitelkamat mértéke,
hitelkamat típusa (rögzített hitelkamat, változó hitelkamat vagy mindkettő),
teljes hiteldíj mutató (THM),
termék értékesítéséhez vagy szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó halasztott fizetés formájában nyújtott hitel esetén a termék vagy szolgáltatás készpénzára és az önrész, valamint
a fogyasztó által fizetendő teljes összeg és a törlesztőrészlet összege.


A reprezentatív példákban a bankoknak meghatározott hitelösszegre és futamidőre kell számolniuk. A referencia THM példák bankonként eltérőek, igazodva egy adott termékhez. A babaváró hitelnél több reprezentatív példát is fogsz találni, mivel a gyermekek születésétől függően több forgatókönyv is van a törlesztés menetére. Ezek az alapadatok, amelyeket minden banki oldalon megtalálsz:Babaváró hitel reprezentatív példa 1
Kamattámogatás időszaka alatt: kölcsön összege 10 000 000 Ft, hitel futamideje: 240 hónap + 3 év, hitelkamat 0%, hitelkamat típusa: 5 éves kamatperiódusokban rögzített, kezességvállalási díj: 0,5% / év, hitel teljes díja, ideértve annak részét képező díjat, jutalékot, költséget és adót: 587 265 Ft, teljes hiteldíj mutató (THM min.): 0,40%, fizetendő teljes összeg: 10 528 512 Ft, törlesztőrészlet havi összege az első kamatperiódusban: 45 833 Ft, törlesztőrészletek száma: 276.Babaváró hitel reprezentatív példa 2
Kamattámogatás nélkül: hitel összege: 10 000 000 Ft, hitel futamideje: 240 hónap, hitelkamat ÁKK 130 % + 4%; hitelkamat típusa: 5 éves kamatperiódusokban rögzített, kezességvállalási díj: 0,5% / év, a kamattámogatást vissza kell fizetni az első 5 évre, hitel teljes díja, ideértve annak részét képező díjat, jutalékot, költséget és adót: 10 473 381 Ft, teljes hiteldíj mutató (THM max.): 14,65%, fizetendő teljes összeg: 31 392 095 Ft, törlesztőrészlet havi összege az induláskor: 45 833 Ft, törlesztőrészlet havi összege a 61. hónaptól: 123 209 Ft, törlesztőrészletek száma: 240.


Egészségpénztárral tovább növelhető a babavárós forrás


Aki nem költi el azonnal a babaváró hitelét, annak érdemes befizetnie egészségpénztárba. Miért? Mert az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékkal gyarapodhat, évente maximum 150 ezer forinttal, 750 ezer forint befizetésekor (adó-visszatérítés formájában, ezért annak éri meg a pénztártagság, aki fizet SZJA-t a jövedelme után).Az egészségpénztári egyenleg azonnal levásárolható például babaápolási termékekre, orvosi vizsgálatokra, fél évvel később pedig ki is vehető, születési támogatásként.