Belépés

RegisztrálásHosszúhetény

Hosszúhetény község a Zengő lábánál helyezkedik el Pécsvárad és Pécs között Baranya vármegyében. A településre jó minőségű, felújított bekötőút vezet, melyet a 6-os számú főútról könnyedén elérhetünk. Komló felé szintén modern elkerülő út lett építve így nem megy át a forgalom a községen. Pécsről jó a buszközlekedés de vasút nincs. Lélekszáma az elmúlt évtizedekben nem igazán változott egy kis növekedést leszámítva jelenleg kb. 3500 fő.

A községben jellemzően családi házak találhatók, saját általános iskolája, óvódája és bölcsődéje, művelődési háza van. A lakosok földműveléssel, gyümölcstermesztéssel és borászattal foglalkoznak, de sokan vannak akik Pécs közelsége miatt költöznek ide és ingáznak a pécsi munkahelyükre. Az utcák hangulata leginkább falusias, a régi parasztházak ablakait muskátlik díszítik. Háziorvosi rendelő, fogászat, gyermekorvos és patika is megtalálható a lakosok számára. A bevásárlást kis boltokban lehet helyben megoldani vagy a közeli Pécsen nagyobb bevásárló központokban.

Gasztronómiailag igen jelentős, hogy két Michelin csillagos étteremmel is büszkélkedhet egy ilyen kis település.

Ismert és kedvelt kirándulóhelynek számít a Hosszúheténytől északra található Zengő hegy és a lábánál elhelyezkedő Püspökszentlászló a szép házaival és arborétumával csalogatja a turistákat. Számos turistaútvonal közül lehet itt választani, például a Hármashegy kilátó és kicsit északabbra a Mecsekben található Máré-vár. A Hosszúheténybe látogató turisták számos szálláshely közül választhatnak.

A sportélet is számottevő, a Hosszúhetényi SE felnőtt labdarúgó csapat megye III bajnok lett 2022-ben.

A települést ajánlom a nyugalmat kereső családoknak.
Vitényi Roland
Vitényi RolandA település szakértőjevitenyi.roland@ghf.hu
+36 70 310 2597